Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 13 december, 2023 - 16:59

Utskottet vill inte bevilja fullmakt för norra linjen: “Vad hände här?”

Finans- och näringsutskottet föreslår flera ändringar i landskapsregeringens budgetförslag för 2024.   

Utskottet vill inte att 1,2 miljoner euro läggs på en representationslokal i Helsingfors, man vill halvera anslaget som ska läggas på en förnyad förstudie av bygget av Prästösundsbro till 100 000 euro och slopa stödet för utfasning av oljepannor. Därtill vill utskottet inte bevilja en fullmakt på 40 miljoner euro för en totalentreprenad på Norra linjen för 15 år.  En orsak till det här är att man inte vill binda upp trafikplaneringen för en så lång tid, men under behandlingen har det också framkommit att fullmakten är 17 miljoner för låg.   

– Vad hände här kan man fråga sig. Utskottet har erfarit att det var ett politiskt beslut att fullmakten sänktes till 40 miljoner euro, sa utskottsordförande John Holmberg (Lib) under dagens budgetdebatt i lagtinget.   

Tre reservationer har lämnats in mot utskottets betänkande. Mika Nordberg (MSÅ) anser att lagtinget borde stryka anslaget för ytterligare en utredning av en Prästösundsbro. Andreas Kanborg (Ob) motsätter sig förhöjningen av landskapsregeringens löner och att man förbereder en auktionsprocess av havsområden för havsbaserad vindkraft. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »