Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 5 juli, 2023 - 11:39Uppdaterad: onsdag, 5 juli, 2023 - 12:42

Utredning ska kartlägga vindkraftens påverkan på lokalsamhället

Hur skulle lokalsamhället påverkas av havsbaserad vindkraft på Åland? Den frågan vill Ilmatar Offshore besvara genom en socioekonomisk utredning som de beställt av Ramboll Finland.

Resultatet av utredningen förväntas komma i september.  

Utredningen görs med anledning av Ilmatars projektområden på åländska havsområden. 

– Vi ser att det hänvisas till många olika källor och siffror som vi menar blir allt mindre aktuella vartefter projektutvecklingen framskrider. Vi vill ha uppdaterade och välgrundade uppgifter om hur utveckling av havsbaserad vindkraft gynnar Åland och därför har vi nu beställt en egen utredning, säger Anna Häger, regionchef på Ilmatar Offshore, i ett pressmeddelande. 

I utredningen vill bolaget få kunskap om både de direkta och indirekta ekonomiska effekterna produktionen skulle ha på Åland, från planering till och med avveckling. Man kommer också att titta på sysselsättningseffekter samt på olika former av beskattning, enligt pressmeddelandet.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »