Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 13 januari, 2023 - 15:26Uppdaterad: fredag, 13 januari, 2023 - 16:19
  • Utbildningsminister Annika Hambrudd. Arkivbild.

Utbildningsministern vill inte kommentera Sottunga-utredning

Utbildningsminister Annika Hambrudd (C) vill inte kommentera landskapsregeringens utredning över hur tillsynen av hemundervisningen i Sottunga förverkligas.

Som Ålands Radio rapporterat om så är en av de två tillsynsmän som anställts av kommunen en person som hemundervisande föräldrar föreslagit.

-Vi har begärt en redogörelse över bland annat processen kring tillsynen, och Sottunga kommun har tid till sista januari att lämna in en redogörelse. I dagsläget avstår jag från att kommentera, säger hon.

Landskapsregeringen arbetar med att ta fram styrdokument rörande hemundervisning och kommer i år att samla kommunerna för att diskutera samarbetsmöjligheter för tillsynen. Det här efter förslag som en arbetsgrupp presenterade ifjol. En majoritet av arbetsgruppen föreslog också förändringar som kräver lagändringar för att förverkliga, bland annat att det skulle krävas tillstånd för att få hemundervisa sina barn, till skillnad från dagens situation där man endast gör en anmälan. Hemundervisarföreningens representanter i arbetsgruppen var kritiska till detta och i dagsläget är heller inga lagändringar aktuella, enligt Annika Hambrudd.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »