Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 5 oktober, 2018 - 15:23Uppdaterad: fredag, 5 oktober, 2018 - 17:28
  • Lantrådet Katrin Sjögren och statssekreterare Matti Anttonen. Foto: Nina Smeds.

UM:s högsta tjänsteman lärde sig om Åland

Åland kan bidra till den finländska utrikespolitiken med goda idéer. Det säger Utrikesministeriets högsta tjänsteman, statssekreterare Matti Anttonen, som är på besök på Åland på inbjudan av lantrådet Katrin Sjögren.

- Åland är en väldigt viktig del av Finland och det är bra att lyssna vad folk tänker här, säger Matti Anttonen.

Ålandsmodellen har använts i den finländska utrikespolitiken, men Anttonen säger att Åland också kan bidra med goda idéer för landets politik.

- Finländare tror att det är brist på ekonomiska resurser, men det är brist på goda idéer.

Anttonen vill å sin sida informera ålänningarna om vad som händer i omvärlden, som vi är mer beroende av än någonsin. Han lyfter fram Sverige som viktig partner, ekonomiskt, militärt och även för transporter som går över åländska hamnar. Även Afrikas förändrade roll påverkar europeisk politik. Tidigare fokuserade man på mission och bistånd till den afrikanska kontinenten, men nu behöver man skapa jobb.

- Det är i Europas intresse att den afrikanska ekonomin blir bättre, säger Anttonen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »