Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 24 mars, 2022 - 11:47Uppdaterad: torsdag, 24 mars, 2022 - 12:45
  • Det finns risk för att flyktingar från Ukraina utnyttjas. Arkivbild.

Ukrainska flyktingar riskerar bli utnyttjade

I takt med att flyktingströmmen från Ukraina har ökat, har också varningar för och uppgifter om utnyttjande och människohandel blivit fler. Bland annat det här skriver Hufvudstadsbladet om i dag.

I Finland har det rapporterats om suspekta svar när flyktingar har sökt boende, om män som uttryckligen velat inkvartera unga kvinnor och om falska arbetsplatsannonser eller sådana där en förmedlingsavgift har krävts.

Eftersom majoriteten av dem som flyr är kvinnor och barn finns risken att de råkar ut för folk som vill utnyttja dem.

-Jag är oroad över den akuta situationen när kvinnor, ensamma barn eller kvinnor med barn flyr. Vi vet att de är i nöd, har åkt i väg för att komma undan det hemska och har förlorat sina hem. Det finns personer som vill utnyttja den nöden, säger Venla Roth, som är statsrådets samordnare för arbetet mot människohandel till Hbl.

Hon säger att många nu erbjuder heminkvartering för ukrainska flyktingar.

-De flesta som öppnar sina hem säkert har goda avsikter, men fenomenet innebär risker. Det är mycket viktigt att myndigheterna vet var de som kommit bor. Hjälpen ska vara gratis och de som hjälper måste veta vad de ger sig in på. Man får inte på något sätt utnyttja människors nödställdhet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »