Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 25 januari, 2018 - 11:51Uppdaterad: torsdag, 25 januari, 2018 - 12:05
  • Dagens ledare i Hufvudstadsbladet tvivlar på att Åland kan få en finländsk parlamentsplats. Skärmdump.

Tvivlar på åländsk EU-plats

-Det ligger inte i Sfp:s intresse att föra en aktiv kampanj för att Åland ska få ett av Finlands mandat i Europaparlamentet. Det skriver Hufvudstadsbladet i dagens ledare med anledning av förslaget att Finland skulle få ett 14:e mandat i parlamentet när 27 platser ska fördelas efter Storbritanniens utträde.

Hufvudstadsbladet tycker att en del av platserna kunde tillfalla självstyrda regioner vilket Åland hoppats på. Men om och när Finland får ett nytt mandat kommer det knappast att gå till Åland.

-Finland ser gärna att Åland får en egen plats men det ska inte ske på Finlands bekostnad, skriver ledarskribent Tommy Westerlund. Han menar att det inte är i Sfp:s intresse att föra en aktiv kampanj för att Åland ska få ett av Finlands mandat eftersom kampen om att få in en finlandssvensk politiker är svår.

-Ofta har de röster som Sfp fått från Åland varit om inte helt avgörande så åtminstone mycket viktiga för att partiets röstetal ska vara tillräckligt för ett mandat, skriver Tommy Westerlund i dagens ledare i Hufvudstadsbladet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »