Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 16 april, 2013 - 12:24Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:16

Tumlare finns i Östersjön

Det finns tumlare i Östersjön, och troligtvis inom åländskt vatten. Det kan konstateras efter analyser av mätningar av beståndet av tumlare, mätningar som gjorts av forskare i ett projekt som är ett samarbete mellan organisationer i Östersjöländerna. Med hjälp av utplacerade detektorer kan forskarna efter att projektet pågått i två år nu fastställa att valarten finns i de flesta delarna av Östersjön och framförallt i norr. Det gör att det nu blir lättare för Östersjöländerna att diskutera sinsemellan hur den akut hotade arten kan räddas. Olli Loisa är chef för projektet, och han säger att inga detektorer inom åländskt vatten hittills registrerat några tumlare, men han tror absolut att ett litet bestånd av tumlare ändå existerar här. -Det är nödvändigt att fastställa om tumlarna finns runt Åland eftersom till exempel yrkesfisket påverkar beståndet, säger Olli Loisa. Den slutgiltiga analysen av mätningarna beräknas vara klar i slutet av 2015.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »