Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 24 juli, 2023 - 11:09Uppdaterad: måndag, 24 juli, 2023 - 15:17

Tukes: “Använd inte solpaneler som kopplas till eluttag” 

Solpaneler med stickkontakt är olagliga och kan innebära fara, det skriver säkerhets- och kemikalieverket, Tukes, i ett pressmeddelande.

Apparaterna, som marknadsförs som lätta att ta i bruk då de kan kopplas till eluttag, säljs både på nätet och i Finland.

De här solpanelerna strider mot säkerhetskraven i den finländska installationsstandarden och elsäkerhetslagen. De kan i värsta fall orsaka brand och risk för elstötar, detta eftersom strömkretsen matas förbi skyddsanordningen. Överströmsskyddet fungerar därför inte längre och kretsen överbelastas.

Produkterna finns fortfarande till salu eftersom myndigheterna inte granskar eller godkänner elapparater före de finns på marknaden, utan det är tillverkarnas och importörernas ansvar att produkterna uppfyller kraven. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »