Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 23 mars, 2022 - 15:55Uppdaterad: onsdag, 23 mars, 2022 - 15:55
  • Styrelsen för Teater Alandica över anklagelserna som framgick i det öppna brevet.

Teaterstyrelse chockade över anklagelserna

Drygt 30 kvinnor lämnade i söndags in ett öppet brev till Teater Alandicas styrelse. I brevet vittnar flera kvinnor om sexuella trakasserier och övergrepp kopplade till teatern.

Under teaterns aktuella uppsättning har det hela eskalerat under en resa teatern nyligen gjorde till Åbo för ett gästspel. Brevet innehåller bland annat anonyma berättelser om vad kvinnorna varit med om. Kvinnorna vittnar om både muntliga och fysiska trakasserier på och bakom scenen. En av kvinnorna berättar om muntliga trakasserier som samma kväll eskalerat till sexuellt utnyttjande.

Robert Liewendahl, ordförande för Teater Alandicas styrelse kommenterar att styrelsen ser mycket allvarligt på det inträffade och att man tog tag i det hela direkt då händelserna kom till deras kännedom. Teaterns jämställdhetspolicy ska nu uppdateras och läsas upp för ensamblen inför varje uppsättning.
- Vi kommer ha en helt annan uppsikt nu och se till att de som medverkar känner att de har tillit och kraft att anmäla om det skulle vara något som dyker upp i framtiden, säger Robert Liewendahl.

Den skådespelare som utpekats efter teaterns resa till Åbo har inför teaterns sista föreställning av den aktuella uppsättningen bytts ut.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »