Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 27 februari, 2023 - 06:05Uppdaterad: måndag, 27 februari, 2023 - 07:43
  • Jonas Love Danielsson är ny styrelseordförande i Teater Alandica.
  • Jonas Love Danielsson regisserar, Jan-Erik Berglund spelar och Lydia Eriksson spelar cello i Mankells monolog Grävskopan.

Teater Alandica tillbaka igen efter turbulent år

Efter en paus på sju månader är Teater Alandica tillbaka på scenen igen. I slutet av mars sätter de upp monologen Grävskopan av Henning Mankell, i regi av Jonas Love Danielsson och med Jan-Erik Berglund i huvudroll och Lydia Eriksson på cello.

Året har varit tufft och föreningen har jobbat hårt för att få bukt med ryktet om en ohälsosam alkoholkultur och en sexualiserad jargong.

- T.ex har vi ett gediget åtgärdsprogram som finns på vår hemsida att ta del av och vi implementerar det. I alla nya ensembler tar vi upp de här frågorna och vår ambition är att såna här frågor inte ska vara tabu över huvudtaget, säger Jonas Love Danielsson, ny styrelseordförande.

Det var förra våren som flera föreningsaktiva kvinnor gjorde ett upprop mot en översexualiserad jargong och trakasserier inom Teater Alandica. Senare under hösten avslöjade Huvudstadsbladet att dåvarande styrelseordförande själv utsatt åtminstone sex ungdomar för oönskat beteende. Sedan dess har Alandica inte satt upp några pjäser, men jobbat med att förändra kulturen inom föreningen.

- Om något känns obekvämt ska det vara en sådan kultur att man tar upp det direkt och vi löser det på stående fot. Om vi kommer så långt så är det bra. Det ska inte vara någon elefant i rummet utan det ska vara så lätt som möjligt att prata om det, berättar Danielsson.

Pjäsen som spelas är alltså Henning Mankells monolog Grävskopan, om en frånskild trebarnsfar som sitter vid en bardisk och funderar på sitt liv.

- Det blir en kontrast mellan om man ska känna sympati för människan eller om man vill ge han en spark mellan benen. Att människor är inte svarta och vita.

Teater Alandica har satt upp pjäsen med samma ensemble 2015. Danielsson säger att det här är ett bra sätt för föreningen att komma igen efter turbulensen.

- Det är en mindre pjäs som är lätthanterlig, man behöver inte ha en större audition och det passar oss ypperligt just nu. Vi ska ju ändå producera kultur och teater och då var den här pjäsen lämplig just nu.

Premiär för Grävskopan blir det den tjugofemte mars.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »