Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 4 november, 2011 - 13:31Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:20

Syreverksförsök avslutat

Försöket att syresätta havsvatten med hjälp av en vågkraftsdriven pump har nu avslutats. Pilotprojektet genomfördes utanför Flisö i Föglö där syreverket sjösattes förra hösten. Inledningsvis var det problem med mätinstrumenten och under vintern skadades försöksverket och började gå sönder. -Men trots de här motgångarna kan vi ändå konstatera att det fungerade ungefär som det var tänkt, säger Rosita Broström som är verksamhetsledare för Ålands fiskodlare som formellt sett varit projektägare. En slutsats man kan dra redan nu är att det behövs betydligt större anläggningar för att ge en ordentlig syresättning av djupareliggande vattenskikt. De mätresultat försöket gav ska nu bearbetas av forskare på Institutet för Vatten och Luft i Stockholm. Pilotprojektet kostade cirka 180.000 euro och finansierades av landskapet, EU och fiskodlarföreningen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »