Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 17 augusti, 2023 - 14:12Uppdaterad: torsdag, 17 augusti, 2023 - 14:49

Sverige höjer landets terrorhotnivå

Sverige höjer terrorhotnivån från en trea till en fyra på den femgradiga skalan. Det meddelade Sveriges säkerhetspolis på en presskonferens på torsdagseftermiddagen.  

Det betyder att hotbilden nu bedöms vara hög istället för förhöjd.  

Säkerhetspolisens chef Charlotte von Essen sa att landet under året gått från att vara ett legitimt till ett prioriterat mål för våldsbejakande islamism. Hon underströk samtidigt att beslutet om att höja terrorhotnivån inte föranletts av en enskild händelse. 

Sverige har under en längre tid fått allt mer fokus av islamistisk extremism, samtidigt som hotet från våldsbejakande högerextremism kvarstår. Att Sverige fått utstå desinformationskampanjer där landet utmålats som islamfientligt har också bidragit till den ökade hotbilden, sa von Essen.  

 – Beslutet att höja terrorhotnivån ska även ses i ljuset av det försämrade säkerhetsläget i omvärlden, framför allt till följd av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, sa hon. 

Trots den förhöjda hotbilden uppmanar von Essen allmänheten att leva som vanligt men att vara uppmärksamma på vad myndigheter ger för information.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »