Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 15 augusti, 2018 - 08:03Uppdaterad: onsdag, 15 augusti, 2018 - 11:41
  • Sund vill fortsätta kommunsammanslagningsarbetet med Finström. Foto: Malin Lundberg.

Sund vill fortsätta jobba för samgång med Finström

Sund och Finström fortsätter arbetet med att gå samman till en kommun. Det beslöts bli Sunds svar till styrgruppen för samgång av Finström-Geta-Sund efter Sunds senaste kommunstyrelsemöte.

Geta fullmäktige beslöt som bekant nyligen att Geta lämnar styrgruppens arbete och därmed förändrades också förutsättningarna för styrgruppens arbete. Kommunerna behöver inte göra en ny kommunindelningsutredning utan kan utgå från den som redan finns. Det befintliga samgångsavtalet modifieras för två kommuner.

Om Sund och Finström går in med anhållan om att bilda en ny kommun måste landskapsregeringen ta upp frågan till behandling men kan förkasta anhållan om de bedömer att Getas frånvaro gör att kommunstrukturen inte är tillräckligt stark.

Finström ska ta ställning till frågan under sitt kommunstyrelsemöte i början av nästa vecka.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »