Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 6 juni, 2018 - 10:43Uppdaterad: onsdag, 6 juni, 2018 - 11:07
  • Lagtinget skickar ett förslag till riksdagen om en åländsk plats i Europaparlamentet. Arkivfoto: Jessica Shanthi Säll

Ett steg för egen EU-plats

Lagtinget beslöt att understöda förslaget från talmanskonferensen som innebär att Åland blir en egen valkrets när det gäller valet till Europaparlamentet.

Det betyder alltså att Åland nu skickar ett lagförslag till riksdagen som innebär att Åland får en egen plats i Europaparlamentet. Det var ett helt enigt lagting som diskuterade förslaget, regeringspartierna och oppositionen hade inga invändningar mot varandra, men däremot fick rikspolitikerna en hel del kritik. Det finns en farhåga att poltikerna i Helsingfors pliktskyldigt tar sig an förslaget, men avfärdar den ganska snabbt.
Samma argument som har använts i frågan tidigare framfördes i plenisalen. Till exempel att tidigare regeringar har lovat att Åland ska få en plats om möjligheten ges och att det här är ett unikt tillfälle och troligtvis den sista chansen som Åland har att få en plats i parlamentet.

- Vi har en beviskedja som jag vill kalla det, som ger Åland rätt att få den här platsen och nu är det helt upp till politikerna i Helsingfors att uppfylla tidigare löften, sade centerns Harry Jansson från talarstolen.

Ålands Framtids Axel Jonsson stödde förslaget, men vill att Åland sätter hårt mot hårt för att få igenom en egen parlamentsplats. Jonsson tycker att Åland ska meddela riksregeringen att det inte blir några godkännande från Ålands sida på förslag från EU så länge Åland inte har en egen plats.

Lagtinget önskade landskapsregeringen och alla inblandade lycka till i förhandlingarna om att få igenom förslaget.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »