Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 8 februari, 2018 - 14:15Uppdaterad: torsdag, 8 februari, 2018 - 17:25
  • Den starka företagskulturen bidrar till att Åland står sig bra i en nordisk jämförelse. Bilden är från Godbymässan där många företag visar upp sig. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Stark företagskultur lyfter Åland till topplacering

Den starka åländska företagskulturen är en viktig orsak till att Åland klarar sig bra i nordisk jämförelse. Det säger Kjell Nilsson, som är direktör för Nordregio som idag offentliggjorde rapporten State of the Nordic Region.

I rapporten ser man på bland annat sysselsättning, befolkningsrörelse och utbildning. Åland har hög sysselsättningsgrad och det kan ha olika orsaker.
- Om man inte finner ett arbete är man kanske benägen att flytta och satsa på något annat, säger Kjell Nilsson.
Åland låg på topp bland landsbygdsdominerade regioner när samma jämförelse gjordes för två år sedan. Nu är man nummer två tillsammans med ett antal isländska regioner.
-Vi har noterat tidigare att Åland utmärker sig generellt sett genom att prestera bra i dessa jämförelser, säger Kjell Nilsson.

Det handlar också om integration, så till vida att det är viktigt att snabbt få de som invandrar sysselsatta. Även här anses Åland göra ett bra jobb. Trots stor invandring till Åland är arbetslösheten nästan obefintlig. Totalt sett är andelen invandrade på Åland 16,8 procent. I Sverige är siffran lägre, 16,5 procent.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »