Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 17 februari, 2023 - 11:02Uppdaterad: fredag, 17 februari, 2023 - 11:48

Staden samordnar tillsynen av hemskolade

Mariehamn ska börja samordna tillsynen av hemskolade barn för att få en röd tråd i hela verksamheten kring hemundervisade barn i Mariehamn. I dagsläget är det 43 barn i Mariehamn som hemundervisas, en markant ökning jämfört med de tre-fyra barn som hemundervisades 2015.

- Det känns som att det är för många för att sköta det på det sättet vi gjort tidigare.. Att utgå från att en lärare ska på kvällar eller helger sitta och jobba med tillsyn med hemundervisade barn är ohållbart i längden, säger bildningschefen i Mariehamn, Mikael Rosbäck.

Organisationen byggs upp för att Mariehamn ska ha hand om det, men övriga kommuner erbjuds att köpa tjänster av dem. Mariehamn planerar att vara igång med organisationen till 1 augusti, där det ses som realistiskt att man kan få detta att fungera fullt ut från 1 januari 2024.
- Det är klart att det skulle vara önskvärt att det skulle skötas som grundvux sköts. Att kommuner kan köpa tjänster via Ålands folkhögskola. Men nu blev det inte så och vi kan inte vänta här i stan, säger Mikael Rosbäck.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »