• Sottunga vill att alternativet med en gemensam kommun för Sottunga, Kökar och Kumlinge utreds. Arkivfoto: Totte Vesterlund.
Publicerad: tisdag, 14 november, 2017 - 10:52

Sottunga föreslår ny kommunutredning

Utred en kommunindelning för Kökar, Sottunga och Kumlinge! Det vill kommunfullmäktige i Sottunga att landskapsregeringen gör om också de två andra kommunerna fattar samma beslut.

Om övriga skärgårdskommuner vill ansluta sig till utredningen kan den, enligt Sottungafullmäktige, byggas på med flera alternativ till kommunstruktur.

Enligt landskapsregeringens förslag skulle Sottunga slås ihop med Brändö, Kumlinge, Kökar och Föglö. Vid ett möte mellan skärgårdskommunerna, för tre veckor sedan, framfördes önskemål om att olika alternativ utreds.

Oförändrad skatt

Kommunfullmäktige i Sottunga har också bestämt att inkomstskatten bibehålls på 18 procent nästa år. Också fastighetsskattesatserna blir oförändrade.

Fler Nyheter

Ålandsvägens ombyggnad inleds nästa vecka

Den andra etappen av Ålandsvägens ombyggnad inleds den 24:e januari och beräknas vara slutförd den 22:a november. Idag undertecknades entreprenadavtalet.

333 har röstat

333 personer förhandsröstade i presidentvalet när förhandsröstningen drog i gång på postkontoren i Brändö, Lumparland, Mariehamn och Vårdö i dag.

Polisens avgångsålder klubbad

Lagtinget beslöt slutgiltigt i dag att polisernas pensions- och avgångsålder höjs. Med rösterna 16-13 vann förslaget från landskapsregeringen.

Rosella fräschas upp

Flera nyheter är på gång på Viking Lines m/s Rosella som just nu ligger på dock i Tallinn.

Ömsen ångrar sig om markköp

Ålands ömsesidiga försäkringsbolag tackar nej till att köpa den mark på Lotsberget som man hade tänkt bygga bostadshus på.

Haatainen vill tidigarelägga språkundervisning

Tuula Haatainen intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
- Finland måste även i fortsättningen garantera Ålands demilitarisering och det är mycket bra att Finland har fredsöarna Åland. Det menar socialdemokraternas presidentkandidat Tuula Haatainen.

Odins turlista ändras i dag

Tekniska problem drabbade m/s Odin i förmiddags och det påverkar turlistan.

Välbesökta invånarmöten i Sund och Finström

Invånarmötena om kommunsammanslagning av Finström, Geta och Sund var relativt välbesökta då de hölls i Sund och Finström i går.

Poliserna träffade LR

I dag har landskapsregeringen och poliserna träffats för att diskutera pensionsfrågan.