Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 2 oktober, 2019 - 06:31Uppdaterad: onsdag, 2 oktober, 2019 - 13:17
  • Camilla Gunell, partiordförande för Socialdemokraterna. Foto: Hans Persson-Bru

Socialdemokraterna vill förlänga läroplikten

Det är viktigt att alla ungdomar får en utbildning som är längre än den nioåriga grundskolan, och därför bör läroplikten förlängas till 17 års ålder. Det säger socialdemokraternas Camilla Gunell i Ålands radios partiledarintervju.

Hon vill att man tittar på hur man jobbar med motsvarande fråga i Finland, hur de kommer att lagstifta om frågan och hur utfallet blir.

– Man ska inte kalla det tvång, utan snarare en möjlighet där man ser till att alla får möjlighet att gå de här tre åren, men man kanske måste differentiera lite grann på vilka villkor. De som är skoltrötta kanske måste ha en annan ingång i yrkesgymnasiet och satsa mer på praktisk verksamhet första året och ta igen den teoretiska delen lite längre fram. Vi behöver kanske se över strukturen på utbildningen för att den ska passa fler, säger Camilla Gunell.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »