Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 19 april, 2023 - 15:48Uppdaterad: onsdag, 19 april, 2023 - 15:49

Social- och hälsovårdsministeriet föreslår att covid inte längre klassas som allmänfarlig

Social- och hälsovårdsministeriet har berett en förordningsändring som skulle innebära att covid-19 inte längre skulle vara en allmänfarlig smittsam sjukdom.

Ändringen av förordningen är ute på remiss fram till den 5 maj där förslaget är att covid-19 i fortsättningen ska klassas som en övervakningspliktig smittsam sjukdom. 

- Sedan årsskiftet har antalet covid-19-fall och dödsfallen i anknytning till covid-19 minskat i hela världen. Vaccinationerna mot covid-19 är fortfarande effektiva också när det gäller de muterade virusstammarna, och vaccinationstäckningen är på en bra nivå i Finland. Restriktioner används inte längre, skriver social- och hälsovårdsministeriet i ett pressmeddelande. 

Världshälsoorganisationen WHO bedömde i januari att den före sommaren kommer att kunna meddela att covid-19-pandemin är över. Den 6 april föreslog Institutet för hälsa och välfärd att covid-19 ska definieras som en övervakningspliktig smittsam sjukdom.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »