Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 31 oktober, 2022 - 15:16Uppdaterad: måndag, 31 oktober, 2022 - 15:16

Snart avgörs tunnelfrågan

Framtiden för planerna om att bygga en tunnel till Föglö verkar komma att avgöras när lagtinget behandlar landskapsregeringens budgetförslag för nästa år.

Landskapsregeringen vill vika en halv miljon euro för geotekniska och geologiska undersökningar, men det var ett förslag som lades fram efter omröstning som slutade fyra röster mot tre.

Moderaterna och Obunden samling anser, i motsats till Centern, att man först måste ta ett beslut kring om man ska bygga en tunnel innan man plöjer ned mer pengar i projektet.

- Om ett sånt här projekt ska förverkligas så behöver vi vara eniga om det först, sa infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) på landskapsregeringens budgetpresentation.

Beaktat oenigheten som råder i landskapsregeringen kring tunnelprojektet så är det i dag osannolikt att en majoritet av lagtinget skulle gå på Centerns linje och bevilja medel till en förstudie.

-Vi vill förverkliga en tunnel och finns det ingen majoritet som vill göra det så får man acceptera det, sa lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Enligt näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) så stundar ett ”ödesavgörande” för tunnelprojektet.

- Lagtinget får avgöra om det ska göras den största investeringen i Ålands historia, den är i alla fall dubbelt större än Finlandskabeln, sa han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »