Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 28 augusti, 2018 - 13:10Uppdaterad: tisdag, 28 augusti, 2018 - 17:16
  • Infrastrukturminister Mika Nordberg ser Ålands natur och miljös förslag till snabbrutt som orealistiskt. Arkivfoto.

"Snabbrutten är orealistisk"

Landskapets infrastrukturavdelning har nu analyserat Ålands natur och miljös förslag till en så kallad snabbrutt, som man lade fram som ett alternativ till landskapsregeringens kortrutt. Snabbrutten låg till grund för det medborgarinitiativ där Natur och miljö samlade underskrifter för att få ihop tillräckligt med namn för en motion till lagtinget.

Landskapsregeringen kritiserar snabbrutten på flera punkter och menar att mycket är orealistiskt. Den fartygstyp och prestanda som föreslås är inte tekniskt genomförbar i dagsläget, förslaget leder inte till mindre koldioxidpåverkan, och förslaget ger inte heller en sänkning av driftskostnaderna.

-Kostnaderna för brukarna skulle öka, snabbrutten saknar viss verklighetsförankring, säger infrastrukturminister Mika Nordberg (M).

Han säger också att om förslaget, som bygger på befintlig infrastruktur, skulle förverkligas skulle fartygen behöva hålla en medelhastighet på 40 knop för att kunna hålla turlistorna

-Kortrutten ger ett flexiblare trafiksystem med bättre servicenivå till en betydligt mindre kostnad, säger Mika Nordberg.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »