Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 1 november, 2022 - 15:15Uppdaterad: tisdag, 1 november, 2022 - 15:17

Slopad inkomstgräns slog fel

Ams vill ha tillbaka den inkomstgräns för heltidsstuderande som togs bort i februari i år då en temporär studiestödslag infördes.

- Den tidigare inkomstgränsen var 939 euro per stödmånad i genomsnitt för heltidsstuderande, men nu kan man arbeta och ha hur hög förvärvsinkomst som helst och ändå ha rätt till studiestöd. Det säger Tomas Lundberg som är myndighetschef vid AMS.

Tanken med att slopa inkomstgränsen var att studerande skulle lockas att jobba inom vård och omsorg vid sidan av sina studier.
-Reformen har fått den oväntade effekten att det främst är vuxna som jobbar som har nyttjat den temporära lagen genom att ansöka om studiestöd för studier vid sidan av arbetet, säger Tomas Lundberg.

Den slopade inkomstgränsen för heltidsstuderande gäller till årsskiftet, men landskapsregeringen föreslår i budgeten att samma regler ska gälla även under vårterminen 2023.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »