Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 2 januari, 2024 - 21:00Uppdaterad: onsdag, 3 januari, 2024 - 11:50
  • Det har gått fem år sedan stormen Alfrida slog till mot Åland.

Skogen har återhämtat sig efter Alfrida – men det krävs insatser för att hålla den i skick

Skogen på Åland har återhämtat sig efter stormen Alfrida för fem år sedan.

Oskar Qvarnström som är skogschef vid Ålands skogsindustrier säger att det blåste ned motsvarande sex till sju årsavverkningar, viket tog ett par år att reda upp. Sedan tog det ytterligare ett par år att bekämpa granbarkborren som fick fotfäste efter Alfrida. 

– Det finns ännu kvar vindfällen till exempel på holmar, svårtillgängliga områden och i vissa skyddsområden, men för Ålands skogsindustrier börjar Alfrida bli ett överspelat kapitel, säger Oskar Qvarnström.  

Qvarnström betonar vikten av att förbereda skogarna för kommande stormar genom att slyröja och gallra i tid så att träden blir mer beständiga mot stormar och andra hot.

Kennet Berndtsson som driver Skogax säger att de flesta vindfällen efter Alfrida är uppredda och att de träd som ännu ligger kvar är så ruttna att de inte går att använda som virke. Den stora utmaningen är att ta hand om de områden som är angripna av granbarkborren.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »