Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 23 mars, 2022 - 06:31Uppdaterad: onsdag, 23 mars, 2022 - 09:44
  • Många produktioner av Teater Alandica har uppförts i Alandica. Arkivbild.

Sexuella trakasserier inom Teater Alandica

Det har förekommit sexuella trakasserier under längre tid inom olika produktioner hos Teater Alandica, det skriver båda lokaltidningarna.

Det är drygt 30 kvinnor som skrivit ett öppet brev till Teater Alandicas styrelse som inleds med: ”Under den senaste produktionen med Teater Alandica är det flera kvinnor som har upplevt olämpliga beteenden och sexuella trakasserier. Det har visat sig att flera kvinnor i tidigare produktioner varit med om samma sak.”

Brevet är undertecknat av 34 kvinnor som på olika sätt arbetat med Teater Alandica och i brevet finns en rad exempel på upplevelser kvinnorna varit med om under åren.

- För att folk ska vilja fortsätta måste man få bort personer som beter sig så här så inte fler blir utsatta, säger en av kvinnorna som Ålandstidningen har talat med.
I brevet från kvinnorna är det främst en manlig skådespelare som pekas ut och Teater Alandicas ordförande Robert Liewendahl säger till båda tidningarna att styrelsen ser allvarligt på det som hänt och de inte accepterar sådana beteenden.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »