Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 8 mars, 2013 - 15:05Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:16

Sex fd barnhemsbarn vill berätta

Sex personer som vistades på barnhem på Åland under åren 1953-1971 och anser sig då ha blivit utsatta för övergrepp eller försummelse har anmält sig till intervju i den utredning som landskapsregeringen ska göra. Tiden för att anmäla sig för intervju gick ut för en vecka sedan. Berättelserna som de sex f d barnhemsbarnen kommer med i intervjuerna ska ligga till grund för en utredning som ska resultera i en rapport. Utifrån den rapporten ska landskapsregeringen ta ställning till eventuella ansvarsfrågor och eventuell ekonomisk kompensation till de drabbade. Rapporten ska också samla kunskap som kan ligga till grund för framtida ställningstaganden i den här frågan, men det är inte meningen att den ska ge någon generell bild av vården vid barnhemmen. Själva intervjuerna blir hemligstämplade, medan rapporten, som ska vara klar den sista juni, blir offentlig.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »