Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 7 maj, 2018 - 13:42Uppdaterad: måndag, 7 maj, 2018 - 17:35
  • Socialminister Wille Valve vill anpassa den finska socialvårdslagen till åländska förhållanden. Foto: Eva Ringbom-Fonsell

Särskilt utsatta lyfts fram i socialvårdsreform

Särskilt utsatta och tidiga insatser lyfts fram i den nya socialservicereformen som nu är på gång och som man arbetat med på landskapets social- och miljöavdelning sedan 2016. Barnfamiljer är ett tydligt fokusområde och klienten ska i stället för splittrad service få servicehelhet.

-Reformen utgår från den finska socialvårdslagen men har sedan anpassats för åländska förhållanden. Det är ett sätt att samla socialvården till en överskådlig helhet, säger social- och hälsominister Wille Valve.

Under en övergångsperiod ökar kostnaderna för kommunerna och den beräknade åländska totalkostnaden för förnyelsen av socialvårdlagstiftningen är 192.000 euro. I riket bekostades reformen till 50 procent av statsandelar. På längre sikt väntas kostnaderna minska på grund av minskat behov av framför allt dyra och ineffektiva barnskyddsåtgärder.

-I Borgå lyckades man halvera barnsskyddsplaceringarna utanför hemmet efter att man infört de här lagarna, säger Wille Valve.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »