• Tony Karlström, vd på Alandia Försäkring. Arkivfoto: Marika Kvarnström.
Tony Karlström intervjuas av Bengt Hannus:
Publicerad: onsdag, 16 maj, 2018 - 11:48, uppdaterad: onsdag, 16 maj, 2018 - 15:00

Sammanslagning skapar stor fastighetsägare

Alandia Försäkring och Sjömanspensionskassan planerar att föra över alla sina åländska fastigheter till en gemensam fastighetsfond. Det innebär att närmare 500 hyresbostäder och 15.000 kvadratmeter affärslokaler i Mariehamn förvaltas gemensamt och sköts av ett nytt samägt bolag.

- I samband med vår omstrukturering såg vi det som naturligt att lyfta ut fastigheterna i ett separat bolag, säger vd Tony Karlström på Försäkringsaktiebolaget Alandia. Och med Sjömanspensionskassan som en annan stor aktör får vi större synergieffekt än vi kunnat skapa på egen hand.

Till en början kommer fondens värde att vara cirka 80 miljoner euro och av det kommer två tredjedelar från Alandia en tredjedel från Sjömanspensionskassan.

Ägarandelarna fördelas till en början enligt insatt kapital men Tony Karlström utesluter inte att man på sikt kan ha fler delägare.

Hyresgästerna påverkas inte i någon större omfattning och fastighetsuthyrning och -skötsel sköts fortsättningsvis av samma personer.

Fler Nyheter

Förändringar inom äldreomsorgen upprör

Vice förtroendeman Benita Andersson är kritisk till förslaget om rotationssystem och treskiftesarbete:
Att staden ska införa ett rotationssystem och treskift för personalen inom äldreomsorg oroar många av de anställda.

Facken och LR har enats om arbetsvärderingspotterna

Nu har landskapsregeringen och vårdfacket Tehy, Akava-Åland, Ålands kommunalanställda, tjänstemannaorganisationerna på Åland och Ålands tekniska funktionärsorganisationers centralförbund enats om ett tjänstekollektivavtal som slår fast hur arbetsvärderingspotterna på totalt 1,5 miljon euro ska fördelas.

Hovrätten sänker straff för barnmisshandel

Åbo hovrätt har mildrat straffet mot en 43-årig kvinna som i tingsrätten dömdes för att ha knuffat sin minderåriga son mot en vägg, luggat honom, knuffat honom mot en grind och slagit honom med ett glas.

Markägare vid Spetalsund vill skydda fornminnen

I dag lämnade Gustaf Widén som äger mark vid Spetalsund i Föglö in en skrivelse till landskapsregeringen där han anhåller om att fornminnen på hans mark ska skyddas.

Lagmotioner om valkrets i EU-valet

Riksdagsledamot Mats Löfström har lämnat in en lagmotion om att göra Åland till egen valkrets i nästa Europaparlamentsval. Lagtinget tänker göra det samma.

Lusse 29:a bland svenskspråkiga gymnasium

Ålands lyceum placerade sig i år på 29:e plats när det gäller hur bra de svenskspråkiga gymnasierna klarade sig i studentskrivningarna.

Personalrotation inom stadens äldreomsorg införs i höst

Äldreomsorgschef Paulina Körkkö förklarar vad rotationsarbete och treskiftesarbete går ut på:
Från den 3 september införs ett så kallat rotationssystem inom äldreomsorgen i Mariehamn. Det innebär att de anställda i en period på tolv veckor arbetar på en avdelning på ett boende för att sedan byta arbetsplats.

Blumenthal får inte Saltviksjobb

Domkapitlet har bestämt sig för att inte besätta den ordinarie kyrkoherdetjänsten i Saltviks församling.

Stipendier för historisk forskning

Olof M. Janssons stiftelse för främjande av åländsk historisk forskning delar i år ut fem stipendier på totalt 7.390 euro.