Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 21 mars, 2023 - 05:45Uppdaterad: tisdag, 21 mars, 2023 - 05:45

Samarbete för ökad biodiversitet i havsbaserad vindkraft på Åland

I samband med att vindkraftsprojekten Noatun Nord och Syd färdigställs ska ett samarbete inledas för ökad biodiversitet.

Tanken är att det ska bli ett biodiversitetslabb på Björkskär på norra Åland där syftet är att utarbeta och testa metoder för att öka den biologiska mångfalden i samband med havsbaserad vindkraft.

Projekten kring biologisk mångfald som kommer utredas rör en rad olika områden såsom ökad reveffekt kring fundamenten och torskhotell. Det ska även kombineras med algodling för konsumtion, artificiella rev i området, alger som en ekosystemtjänst, skapande av fiskhabitat och odling av blåmusslor.
– Allmänheten ska kunna följa tester och det löpande arbetet samt även kunna medverka. Slutsatserna kommer att ha en direkt påverkan vid etableringen av Noatun vindparkerna på Åland samt även parkerna Halla, Laine och Tyrsky som OX2 utvecklar i Bottenviken, säger Lotta Nummelin, marinbiolog vid OX2 Åland.

OX2 ska göra detta projekt i samarbete med startup bolagen Under Ytan ab och Nemo Seafarms oy.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »