Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 5 juni, 2012 - 08:08Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:18

Så kan demensvården effektiviseras

Nya riktlinjer ska förbättra och effektivisera demensvården på Åland. Målet är att patienterna ska få en mer individuellt anpassad vård och att kommunerna utvecklar sina samarbeten sinsemellan, men även med ÅHS. Riktlinjerna är omfattande och behandlar alla skeden av sjukdomen, från förebyggande arbete och diagnostisering till palliativ vård och anhörigstöd, och har tagits fram av socialvårdsbyrån. -Vi föreslår till exempel att kommunerna tillsätter demenskoordinatorer som har till uppgift att se till att den enskilde patienten får en personcentrerad omsorg och vård. Det vill säga att man utgår från de behov som den enskilde klienten har och inte från organisationens behov, säger socialinspektör Maj-Len Österlund-Thörnroos. Riktlinjerna ska nu på remiss till bland andra ÅHS och ska i höst upp till föredragning hos socialminister Carina Aaltonen som då beslutar om riktlinjerna ska träda i kraft eller inte. Liknande riktlinjer finns redan i Sverige, men inte i riket.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »