Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 10 oktober, 2024 - 06:00Uppdaterad: torsdag, 10 oktober, 2024 - 07:21
  • Charlotta Björklund och Maija Häggblom. Foto: Felicia Bredenberg.

Ny enkät: Många motsätter sig fiskerestriktioner – förbud mot vindkraft välkomnas

Landskapsregeringen vill skydda fler marina havsområden, något som också krävs av EU. Men bland befolkningen finns ett motstånd mot restriktioner, enligt en ny enkätundersökning.  

Enkäten, som också innefattat djupintervjuer och en socioekonomisk analys, gjordes inom ramen för EU-projektet LIFE-IP Biodiversea och hade nästan 300 respondenter. 

Projektledare Charlotta Björklund konstaterar att det är tydligt att alla bryr sig om den åländska skärgården och att den bevaras, men att det bland många finns en rädsla för restriktioner. Det är framför allt restriktioner mot jakt och fiske som oroar, en rädsla som enligt Charlotta Björklund och naturvårdsintendent Maija Häggblom kan vara obefogad. Att ett område blir skyddat innebär inte automatiskt förbud mot jakt och fiske, det beror på vad det är som ska skyddas. 

Något som en majoritet av respondenterna däremot välkomnar är restriktioner som förbjuder vindkraft.  
– Men sedan fanns det ju också de som tyckte att storskalig vindkraft är bra för ekonomin, säger Charlotta Björklund.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »