Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 5 april, 2012 - 08:13Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:18

Rödlistning av fisk<br>upprör åländska fiskare

Östersjölax och vandringssik har blivit rödlistade i Världsnatursfonden, WWF:s senaste rekommendationer. Fredrik Lundberg är verksamhetsledare för Ålands fiskare och tycker att Världsnaturfonden inte har tagit hänsyn till lokala särförhållanden i sina konsumentråd. - Den här rödlistningen saknar fog som vi ser det och kommer att drabba Ålands fiskare hårt. Vi märker redan på vår exportmarknad i Finland att uppköparna tvekar inför att köpa sik från Östersjön och då går priserna ned, säger han. Ålands fiskare försöker istället få en annan miljömärkning som garanterar att fisket är hållbart, ett så kallat MSC-certifikat. - Det är en lång process, men får vi fisket MSC-märkt öppnas helt nya marknader, säger Fredrik Lundberg. Sikens rödlistning har även fått lagtingsledamot Mats Perämaa att lämna en motion till landskapsregeringen. I den undrar han vad landskapet har för strategier "för att återupprätta sikens status för att möjliggöra ett fortsatt yrkesfiske på Åland".

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »