Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 1 december, 2020 - 13:51Uppdaterad: tisdag, 1 december, 2020 - 15:07

Röblom informerade Ygeman om satsning på vindkraft

Nu har Åland presenterat den åländska visionen för storskalig havsbaserad vindkraft för Sveriges energiminister Anders Ygeman (S).

Utvecklingsminister Alfons Röblom (HI) har tillsammans med tjänstemän hållit ett digitalt möte i dag, tisdag, med den svenska ministern och tjänstemän. Tidigare har Alfons Röblom informerat bland annat Finlands näringsminister Mika Lintilä (C ). Anders Ygeman välkomnade Åland med i utvecklingen av förnybar energi säger Alfons Röblom.

-Det ingår i vår vision att när man förnyar en av de kablar som går mellan Sverige och Finland, skulle den dras så att den enorma mängd energi som då produceras på norra Åland skulle föras genom den kabeln, säger Alfons Röblom.
Det är viktigt att även regeringarna känner till visionen även om diskussionen fortsätter på tjänstemannanivå och med nationella elmyndigheter. Nu inväntar man att få fram en plan i samarbete med Villmanstrands tekniska universitet hur man ska gå vidare med projektet. Alfons Röblom tror att den planen kan presenteras för allmänheten inom en par månader.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »