Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 14 mars, 2022 - 20:00Uppdaterad: måndag, 14 mars, 2022 - 20:00

Ris och ros för medborgarinitiativ om fyrverkerier

Lagtinget ska inte förbjuda försäljning av fyrverkeripjäser till privatpersoner.

Det säger lagtingets social- och miljöutskott med anledning av att man behandlat ett medborgarinitiativ om begränsningar för fyrverkerier, som 1.142 personer har skrivit under.

Men utskottet ger en del förbättringsförslag åt landskapsregeringen. Utskottet anser att man kan reglera i lag på vilka områden fyrverkeripjäser är tillåtna och att tidsspannet på nyårsafton minskas.

Utskottets ordförande Pernilla Söderlund (Lib) sa att åldersgränsen samt tidsbegränsningen för när man får avfyra fyrverkeripjäser inte följs. Därför behövs en informationskampanj både till allmänhet och till de myndigheter som kan vidta åtgärder inom ramen för gällande lagstiftning.

Simon Holmström (HI) reserverade sig mot utskottets utlåtande. Han påpekade att den lagstiftning som nu finns inte är tillräcklig i dagsläget för att undvika skador på djur, natur och människor.
Enligt honom behöver inte ett förbud alltid vara dåligt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

- När freonet förbjöds, fortsatte kylskåpen att fungera, sa han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »