Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 10 september, 2012 - 11:20Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:18

Rikskritik mot Ålands allemansrätt

Nu riktas kritik från rikshåll mot delar av den åländska allemansrätten. Miljörådet Pekka Tuunanen ifrågasatte i förra veckan varför det på Åland inte är tillåtet att tälta utan markägarens tillstånd och att övernatta i en naturhamn utan att vattenägaren gett klartecken. Men allemansrätten är något som Åland själv bestämmer över, och mycket av det som ingår i den finns i miljö-, jakt- och fiskelagstiftning. Däremot är strafflagen, när det gäller besittningsintrång, något som är rikstäckande. -Men sedan är frågan hur strafflagen tolkas när det gäller allemansrätten eftersom lagen inte är så tydlig, säger Helena Blomqvist, chef vid landskapets miljöbyrå. Den åländska allemansrätten ses över under hösten, och i slutet av september hålls ett allmänt möte för att diskutera om det ska bli några ändringar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »