Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 11 oktober, 2023 - 05:30Uppdaterad: onsdag, 11 oktober, 2023 - 09:43
  • Katrin Sjögren, Wille Valve, Veronica Thörnroos och Marcus Måtar. Foto ÅRTV

Replikskiftet som river ner skratt - har skärgårdsbor mindre rätt till service?

Skärgårdstrafiken debatterades i den stora partiledardebatten som Ålands Radio arrangerade på tisdagskvällen. Obunden samlings partiledare Marcus Måtar förespråkade återhållsamhet med de offentliga medlen och vill se mer privatisering av skärgårdstrafiken.

I en replik till Hållbarts initiativs talesperson Alfons Röblom, om deras vilja att uppdatera tonnaget på ett miljövänligt sätt, sa Marcus Måtar följande: 

– Obunden samling står för återhållsamhet när det gäller andras pengar. Vad kostar det om det ska köpas in elhybrider, kanske en per år och allt ska elektrifieras? Det här är det vi säger är fantasiplaner. Det kommer att sluta med att vi har skulder och kostnader som inte är försvarbara. Och det här gäller inte den delen av Åland där folk verkligen bor och verkligen på det sättet har rätt till service i en större omfattning. 

Kommentaren från Marcus Måtar ledde till förvånade reaktioner från de övriga partiledarna och flera tolkade uttalandet som att Obunden samling inte tycker att skärgårdsborna ska ha samma service som övriga ålänningar. 

Se debatten här.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »