Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 14 juni, 2017 - 06:09Uppdaterad: onsdag, 14 juni, 2017 - 06:15
  • Riksdagen höll i går remissdebatt om den kompletterade lagpropositionen där bland annat Ålandsavdraget ingår. Mats Löfström deltog. Arkivfoto.

Remissdebatt om Ålandsavdraget

- Förslaget att införa ett åländskt landskapsavdrag är bra och gör att effekterna kan neutraliseras så att Åland inte får en kraftigt skärpt totalskatt, vilket skulle strida mot grundlagens princip om likabehandling.

Det sa Ålands riksdagsman Mats Löfström under gårdagens inledande remissdebatt i riksdagen om Ålandsavdraget.

Det åländska landskapsavdraget gör det i praktiken möjligt för kommunerna att behålla sin kommunalskatt på samma nivå som tidigare.

- Dessutom innebär avdraget att de kommunala avdragen, varav vissa är Ålandsspecifika, kan hållas kvar, sa Mats Löfström.

Tanken är att Ålandsavdraget ska neutralisera de direkta ekonomiska effekterna av hälso- och sjukvårdsreformen, Sote, så att inte Åland får en dramatiskt höjd statsskatt utan att vara en del av reformen, eftersom social- och hälsovården är Ålands behörighet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »