Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 28 december, 2023 - 06:00Uppdaterad: torsdag, 28 december, 2023 - 17:12
  • Jenny Nylund(t.v) och Natalie Holmberg. Foto: Emma Engqvist

Psykisk ohälsa vanligt inom restaurangbranschen på Åland: “Som en accepterad kultur”

Psykisk ohälsa inom restaurangbranschen på Åland är vanligt förekommande, det visar en enkät gjord av Jenny Nylund och Natalie Holmberg, studerande vid Högskolan på Åland.

Inom branschen finns många så kallade riskfaktorer, till exempel dålig sömn, stress, oregelbundna måltider och sexuella trakasserier. 37 av 55 personer som svarat på enkäten menar att någon eller några av riskfaktorerna påverkar deras psykiska mående negativt.

Jenny Nylund och Natalie Holmberg säger att det inte talas tillräckligt mycket om psykisk ohälsa inom branschen och att det i sin tur har lett till en “det bara är så”-kultur. Över hälften av deltagarna anser till exempel att det är normaliserat att dricka alkohol efter ett arbetspass på sin arbetsplats, en övervägande del av deltagarna har inte möjlighet till regelbundna måltider och dessutom har majoriteten upplevt sexuella trakasserier i någon form. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »