Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 15 september, 2020 - 05:48Uppdaterad: tisdag, 15 september, 2020 - 07:49

Preventivmedelssatsning mot äldre kvinnor i ÅHS-budgetförslag

200.000 euro vill ÅHS satsa på preventivmedel riktade mot kvinnor som genomgått en graviditet i sitt budgetförslag.

Tanken från ÅHS är att det på lång sikt ska kunna ses som en inbesparing. Kostnaderna för en abort motsvarar kostnaderna för mellan fyra till sju spiraler eller implantat. Idag kostar en sterilisering 400 euro för en man och 800 euro för en kvinna. Men nu vill ÅHS göra en satsning på preventivmedel.

Bakgrunden till det är att Åland har högst antal aborter per invånarantal jämfört med andra finländska landskap. På Åland görs det i snitt mellan 70-80 aborter under ett år. Aborterna bland tonåriga kvinnor minskar och anses inte vara det stora problemet. De flesta aborterna görs av kvinnor som är 35 år eller äldre och inte trivs med preventivmedel.
- Detta är något som vi inom verksamheten diskuterat länge. Det innebär en viss subventionering av till exempel sterilisering och öka tillgängligheten av olika former av preventivmedel, säger styrelseordförande Wille Valve.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »