Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 22 december, 2023 - 05:45Uppdaterad: fredag, 22 december, 2023 - 07:15
  • Presidentkandidaterna Pekka Haavisto, Alexander Stubb och Olli Rehn har olika syn på Ålandsexemplet.

Presidentkandidater på högerkanten ogillar Ålandsexemplet – ”har ett nostalgiskt värde” 

Ålands Radio har frågat kandidaterna hur de vill lyfta fram Åland i Finlands utrikespolitik. 

Bland presidentkandidaterna går åsikterna om Ålandsexemplet i sär. Pekka Haavisto och Li Andersson (VF) tycker Finland ska lyfta fram självstyrelsen och demilitariseringen som bra exempel på fredlig konfliktlösning. Av helt motsatt åsikt är Sannfinländarnas Jussi Halla-Aho. Också Mika Aaltola, Harry Harkimo (Rörelse nu) och Olli Rehn (C) är skeptiska. 

– I den nuvarande säkerhetspolitiska situationen är Ålands demilitarisering inte en styrka för Finland utan en utmaning ... Därför är det svårt att framhålla detta som ett exempel, även om jag förstår att saken har ett nostalgiskt värde, menar till exempel Olli Rehn. 

Pekka Haavisto säger däremot att han konsekvent lyft fram Åland när han arbetat runt om i världen. Han påminner om att Martti Ahtisaari använde Åland som en modell när han förhandlade om fred i Aceh-provinsen i Indonesien i början av 2000-talet. 

Ålands Radio har bett presidentkandidaterna resonera kring Ålandsexemplet inom ramen för Yles valkompass. De har tagut ställning till påståendet: ”Presidenten bör föra fram Ålandsexemplet – ö-rikets självstyrelse och demilitarisering – som ett led i en fredssyftande utrikespolitik.” 

Man kan notera att gallupfavoriten Alexander Stubb (Saml) avstår från att ta tydlig ställning. Det är ingen ja-eller-nej-fråga, menar han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »