Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 25 augusti, 2023 - 10:57Uppdaterad: fredag, 25 augusti, 2023 - 14:47

Positivt halvårsresultat för Viking Line

Viking Line presenterar ett utmärkt resultat för årets sex första månader. Jämfört med 2022 ökade omsättningen med över 13 procent till 226 miljoner euro, medan fjolårets minusresultat på 12,7 miljoner vändes till ett plusresultat på 9,2 miljoner före skatter. 

I ett pressmeddelande skriver Viking Line att man justerat resultatutsikterna för 2023 och nu räknar med att resultatet också på helårsbasis blir betydligt bättre än i fjol. 

I en kommentar konstaterar rederiets vd Jan Hanses att det delvis är försäljningen av Rosella som förklarar det goda resultatet, men att siffrorna ser fina ut också om man räknar bort realisationsvinsten. 

– Passagerarvolymerna och fraktvolymerna har fortsättningsvis stigit, trots ett färre antal fartyg, samtidigt som de planerade prisnivåerna har uppnåtts, skriver Jan Hanses. 

I framtiden ser Jan Hanses att utsläppshandel och omställningen till fossilfria bränslen skapar kostnader för rederiet - och att införandet av ett ö-undantag från utsläppshandeln därför är välmotiverat. 

– Omställningen till fossilfria bränslen styrs inte av kostnaden för utsläppsrätter, utan av tillgången på alternativa fossilfria bränslen. Vi avser inte att minska våra ambitioner att reducera emissionerna från vår trafik då ö-undantaget införs, utan tvärtom utnyttja de inbesparade kostnaderna till fortsatt arbete i riktning mot en omställning till fossilfria bränslen och ökad energieffektivitet, säger Hanses i pressmeddelandet. 

Viking Line-aktien handlas nu till strax över 20 euro. För ett år sedan kostade aktien ungefär 12 euro och 50 cent. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »