Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 1 mars, 2023 - 12:02Uppdaterad: onsdag, 1 mars, 2023 - 12:14
  • Passen byter bland annat utseende från och med den 13 mars.

Passen och identitetskorten förnyas

Passen och identitetskorten får nytt utseende och nya egenskaper i mars. De nya versionerna börjar utfärdas från och med den 13 mars 2023, det meddelar Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.

Även uppehållstillståndskorten och uppehållskorten får små tekniska uppdateringar.

Som visuellt tema för passen och identitetskorten har valts Skärgårdshavet, som är känt för världens största skärgård och är ett av Finlands nationallandskap. Skärgårdshavets natur förekommer i tillståndshandlingarnas illustrationer och i säkerhetsegenskaperna.

De mest synliga förändringarna i tillståndshandlingarnas utseende är den nya minimalistiska utformningen av passens omslag, den nya orangea färgen på omslaget till tillfälliga pass och den betydande förstoringen av identitetskortens ansiktsbild.

Både passen och identitetskorten ska som en ny egenskap ha en 2D-streckkod som underlättar maskinavläsning, och därför utelämnas den 1D-streckkod som funnits på identitetskorten.

Ändringarna påverkar inte giltigheten av redan utfärdade pass, identitetskort eller uppehållstillståndshandlingar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »