Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 15 juli, 2020 - 16:55Uppdaterad: onsdag, 15 juli, 2020 - 17:01

Osäker framtid för Eckerökoncernen

Eckerökoncernen tappade nästan halva sin omsättning, mer än halverade sitt passagerarantal och landade på ett minusresultat på 22,2 miljoner.

Det framgår i koncernens ekonomiska översikt för årets första halvår. Det totala passagerarantalet låg på 700.000, jämfört med 1,5 miljoner under motsvarande period i fjol och omsättningen sjönk från 102 miljoner euro till 52,8 miljoner euro.

Vd Björn Blomqvist beskriver den finansiella situationen som ansträngd, men säger samtidigt att de genom arrangemang, som de nu presenterar, är tryggade under det närmaste året.

Som Ålands radio rapporterade om i förra veckan beslöt statsrådet att bevilja statsborgen till koncernen. Det handlar om ett lån på fem miljoner euro från Pensionsförsäkringsbolaget Veritas och sju miljoner från Sjömanspensionskassan. Koncernens huvudbank, Svenska Handelsbanken, har beviljat amorteringsfrihet i ett år.

Som en akut åtgärd tog koncernen ett kapitallån på två miljoner euro från den största ägaren, Rederi Ab Skärgårdstrafik, och nu har de 25 största ägarna erbjudits möjligheten att teckna kapitallån till samma villkor.

-Det har varit ett tufft halvår, speciellt då vi har en lösning där ett helt verksamhetsområde avvecklas, säger Björn Blomqvist och syftar på nedläggningen av Birka Cruises.

Koncernens framtid kommer under lång tid framöver att vara både osäker och utmanande, menar han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »