Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 20 juni, 2023 - 14:47Uppdaterad: tisdag, 20 juni, 2023 - 15:41

Orpo är formellt statsminister - Löfström omvald i svenska riksdagsgruppen

Petteri Orpo från Samlingspartiet är Finlands nya statsminister. President Sauli Niinistö utnämnde både statsministern och övriga ministrar i dag, tisdag.

Därtill beviljade presidenten avsked för regeringen Marin. 

Riksdagen valde i dag på förmiddagen Orpo till statsminister och rösterna föll 107–81, ingen röstade blankt och elva ledamöter var frånvarande. Den nya regeringen håller presskonferens idag klockan 16:30. 

Som vi rapporterat om tidigare är ny Ålandsminister Samlingspartiets Anna-Kaisa Ikonen

Därtill har Mats Löfström blivit omvald till första vice ordförande för svenska riksdagsgruppen, det skriver man i ett pressmeddelande. Löfström har haft posten sedan 2019 och förtroendet har nu blivit förnyat.  

- Jag är mycket tacksam för förtroendet att fortsätta i presidiet och som första vice ordförande. Det kommer bli en tuff mandatperiod och det känns bra att fortsätta bidra på posten som en del i helheten att kunna arbeta maximalt för Åland i riksdagen, skriver han i pressmeddelandet. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »