• Plenum. Arkivfoto: Ålands Radio.
Publicerad: torsdag, 23 maj, 2019 - 08:18, uppdaterad: torsdag, 23 maj, 2019 - 08:38

Oppositionen vill riva upp reform av kommunstrukturen

Den nyligen uppdaterade kommunstrukturlagen erbjuder kommunerna ett mer flexibelt och demokratiskt ramverk än lagen om kommunreformen. Det menar bland andra Axel Jonsson (ÅF), Veronica Thörnroos (C), Bert Häggblom (Ob) och flera andra oppositionspolitiker som i går lämnade in en lagmotion.

De vill genom motionen riva upp lagen om en reform av kommunstrukturen på Åland då de menar att den skapar ett låst läge då alla initiativ till samgång måste godkännas av varje enskild kommun. Kommunreformen i sin nuvarande reform är därför dömd att sluta som en pappersprodukt enligt oppositionen. Den nyligen uppdaterade kommunstrukturlagen däremot innehåller ingen absolut karta utan förhåller sig öppen för initiativ som leder till en funktionell helhet och enligt oppositionen borde denna mer tillåtande lag tillämpas för att åstadkomma en verklig förändring.

Fler Nyheter

Nära köra på fotgängare – smet

Ett motorfordon körde av Österleden och in på cykel- och gångbanan på dess östra sida där fotgängare befann sig. Olyckan var nära, föraren smet och polisen söker nu vittnen.

Knivskars i Mariehamn i natt

Polisen grep i natt en person som misstänks ha knivskurit en annan på en adress i stan.

Inte nödvändigt att stoppa I-valet

Joakim Söderberg och Dan E Eriksson
Datainspektionen framför kritik mot brister i dokumentationen gällande internetröstningen som ordnas för bortaålänningar i samband med höstens val. Det som saknas är ett personuppgiftsbiträdesavtal mellan leverantören av systemet och landskapet.

Viking Line stänger kontoret i Cityterminalen

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Viking Line stänger sitt kontor i Cityterminalen i Stockholm. Bolaget hänvisar i ett pressmeddelande till att den största delen av handeln idag sker online och att de arbetat för att modernisera sina distributionssystem.

Lemland vill att landskapet bekostar räddningsmyndighet

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lemlands kommunfullmäktige godkände i veckan förslaget till gemensam räddningsmyndighet med ett tillägg, de merkostnader som uppstår i samband med...

Slopad sommartid kan öka tidsskillnad

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Beslut om slopande av sommar- och vintertid kan öka tidsskillnaden mellan Åland och Sverige.

Rånare bad om ursäkt till personalen

Malin Henriksson:
I dag hölls rättegången mot den man som i somras rånade livsmedelsbutiken Punkten samt ett apotek i Mariehamn. Han stod också åtalad för ett par fall av straffbart bruk av narkotika och snatteri.

Ändringar för Magazintomten

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Det blir ändringar för villkoren på Magazintomten i centrum, det har stadsstyrelsen beslutat. Ändringarna i stadsplanen ställs ut i 30 dagar innan de börjar gälla.

Linjen Åva-Osnäs bjuds ut

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen begär in anbud på färjtrafik på linjen Åva-Osnäs för år 2020-2022 med en option från landskapets sida att kunna förlänga avtalet med 18 månader.