• Plenum. Arkivfoto: Ålands Radio.
Publicerad: torsdag, 23 maj, 2019 - 08:18, uppdaterad: torsdag, 23 maj, 2019 - 08:38

Oppositionen vill riva upp reform av kommunstrukturen

Den nyligen uppdaterade kommunstrukturlagen erbjuder kommunerna ett mer flexibelt och demokratiskt ramverk än lagen om kommunreformen. Det menar bland andra Axel Jonsson (ÅF), Veronica Thörnroos (C), Bert Häggblom (Ob) och flera andra oppositionspolitiker som i går lämnade in en lagmotion.

De vill genom motionen riva upp lagen om en reform av kommunstrukturen på Åland då de menar att den skapar ett låst läge då alla initiativ till samgång måste godkännas av varje enskild kommun. Kommunreformen i sin nuvarande reform är därför dömd att sluta som en pappersprodukt enligt oppositionen. Den nyligen uppdaterade kommunstrukturlagen däremot innehåller ingen absolut karta utan förhåller sig öppen för initiativ som leder till en funktionell helhet och enligt oppositionen borde denna mer tillåtande lag tillämpas för att åstadkomma en verklig förändring.

Fler Nyheter

LR tecknar stora avtal med Åda Ab

Landskapsregeringen har antecknat flera omfattande avtal tillsammans med Åda Ab värda över hundratusen euro.

Oförändrad inkomstskatt i Mariehamn

Inkomstskatten i Mariehamn förblir oförändrad på 17,25% under nästa år. Det beslutades i stadsfullmäktige under gårdagen.

Nytt farledsförslag för elhybridfärja

Landskapsregeringens förslag om en nybyggnad av en 1200 meter lång farled som ett led i projektet västra Föglö delges nu allmänheten.

Mopeder och bilar körs på motionsspåret i Jomala

Stefan Mattsson intervjuas:
Många ungdomar kör med mopeder och även bilar på motionsspåret i Jomala. Brukandet av fordon på spåret gör att det lämnar en del sladdspår och gör upplevelsen mindre trevlig för motionärer.

Rinne och Löfven diskuterade potentiell Östersjökonferens

Finlands statsminister Antti Rinne har gjort ett traditionellt besök till Sverige i början av statsministerperioden. Rinne valde dock att avvika från en långvarig tradition genom att avlägga sitt första utlandsbesök till Estland under den senaste helgen.

Logotypen för Åland-100 presenterades

Annika Zetterqvist och Stefan Aspberg intervjuas av Rasmus Lindqvist
Landskapsregeringen har presenterat logotypen för Ålands självtyrelses hundraårsjubileum år 2021 - 2022.

Landskapsandelarna ändras inför kommunreformen

Finansminister Mats Perämaa berättar om vad förslaget skulle innebära:
Landskapsregeringen har begärt in utlåtanden på ett förslag som skulle göra ändringar i landskapsandelssystemet inför kommunsammanslagningen.

Konsumentpriserna steg med 1 procent i maj

Inflationstakten ökade med 1 procent i maj, jämfört med samma månad 2018. Det visar Ålands statistik- och utredningsbyrås konsumentprisindex.

Revisionen av självstyrelselagen fortsätter - kommitté utsedd

Ordförande Katrin Sjögren om vägen framåt mot en ny självstyrelselag:
Det mångåriga arbetet med revisionen av självstyrelselagen fortsätter. Det här efter att landskapsregeringen beslöt tillsätta en parlamentarisk kommitté som ska sammanföra lagtingsgrupperna och de politiska partierna i arbetet med självstyrelserevisionen.