Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 26 oktober, 2011 - 07:21Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:20

Omskriven fästingbakterie finns här

-Sannolikheten är rätt stor för att en ny bakterie som sprids via fästingar finns på Åland. Det säger professor Dag Nyman. Bakterien som heter Neoeorlishia kan ge influensaliknande symtom och blodproppar, hos personer med nedsatt immunförsvar. Dag Nyman tror att fästingbakterien kan ha funnits ganska länge på Åland. Och han säger att man antagligen snart kommer kolla upp om det finns Neoeorlishia i landskapet. På frågan om varför man inte märkt av den nya bakterien inom den åländska sjukvården, svarar Nyman att det sannolikt inte märks eftersom det är personer med nedsatt immunförsvar som drabbas. I Sverige har hittills tre personer insjuknat och forskarna befarar att smittan finns i hela landet. Man bedömer där att ungefär var tionde fästing bär på bakterien. Det gör den i så fall lika vanlig som borrelia.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »