Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 24 mars, 2022 - 16:00Uppdaterad: torsdag, 24 mars, 2022 - 16:00
  • Omgivningen är ofta medveten om att trakasserier pågår. Genrebild.
  • Ida Kronholm.

"Omgivningen sällan omedveten om trakasserier"

Nyheten om att 34 kvinnor i ett uttalande vittnar om att de upplevt sexuella trakasserier, närmanden och övergrepp inom Teater Alandica har kommit som en chock för många.

Ida Kronholm, som arbetar inom teaterbranschen och var en av personerna bakom MeToo-uppropet #DammenBrister, är inte överraskad.
- Jag är glad att de här personerna vågat ta upp det som hänt med ledningen, och att de gjort det tillsammans och offentligt. Det såg vi under MeToo-rörelsen att är något som ger ens uttalanden mer kraft.

Hon säger att teaterbranschen på vissa sätt är särskilt utsatt, och att den här typen av trakasserier sällan händer utan att omgivningen blir medveten om det.
- Som skådespelare har man ofta en enorm ansvarskänsla mot sin publik och verket man arbetar med. Det kan göra det enormt svårt att säga till om något händer. Samtidigt sker sånt här i regel inte utan att folk runtomkring ser det, men kanske väljer att se mellan fingrarna eller spela ner vad som hänt. För att lösa problemet måste också män sänka tröskeln för vad de väljer att ta på allvar, säger Ida Kronholm.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »