Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 12 juni, 2012 - 07:30Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:18

Om flottans båtsmän på Åland<br>under 1600- och 1700-talen

Den svenska örlogsflottans närvaro på Åland under 1600- och 1700-talen var temat när Nils Erik Villstrand föreläste på Kastellholms slott i går kväll. Han är historieprofessor vid Åbo Akademi, och hans mamma kommer från Södra Finby i Sund. Nils Erik Villstrand berättade bland annat om det så kallade båtmanshållet, då flera ålänningar rekryterades till svenska flottan under 1600- och 1700-talen. Systemet gick ut på att ett antal bönder gick ihop och rekryterade en båtsman i utbyte mot skattelättnader, och båtmannen själv fick ett så kallat båtmanstorp. -Om det var krig, och det var det ganska ofta under 1700-talet, så var båtsmännen osäkra på om de skulle komma hem. Men då hade de i alla fall sitt torp på dryga 20 kvadrat som en grundtrygghet så att säga, säger Nils Erik Villstrand.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »