• Det finns både för- och nackdelar om Viking Line låter ett kinesiskt varv bygga deras nästa fartyg menar specialforskaren Tapio Karvonen. Illustration från Viking Line.
Publicerad: torsdag, 24 november, 2016 - 07:16, uppdaterad: torsdag, 24 november, 2016 - 07:19

För- och nackdelar med fartyg från Kina

Det finns både för- och nackdelar med att Viking Line valt att ingå ett intentionsavtal om att bygga ett nytt fartyg vid ett kinesiskt varv.

Det säger specialforskaren Tapio Karvonen vid forsknings- och skolningscentralen för sjöfart vid Åbo universitet till svenska Yle.

På kort sikt menar han att finländska underleverantörer kan få mer jobb, särskilt då de kinesiska varven har liten erfarenhet av sådana här fartygsprojekt och kan behöva mycket hjälp från Finland. Men på lång sikt tror Karvonen att finländsk kärnkompetens kan försvinna utomlands.

- Konkurrensen hårdnar ifall de kinesiska varven nu på bred front lär sig hur man ska bygga den här klassens kryssningsfartyg, säger Karvonen till Yle.

Fler Nyheter

Polisen söker vittnen till farlig trafikincident

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Polisen söker vittnen gällande grovt äventyrande av trafiksäkerheten på Lemlandsvägen i Knutsboda vid 23-tiden på kvällen.

Villkorligt fängelse för grov stöld

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En 39-årig man har av tingsrätten dömts till sex månaders villkorligt fängelse för grov stöld, skadegörelse och besittningsintrång.

Häggblom invald i regionkommittén

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lagtingsledamot Bert Häggblom(Ob) har blivit utsedd till Ålands ordinrie ledamot i Regionkommittén inom EU.

Lindvall ny assistent till Löfström

Mats Löfström:
Emma Lindvall blir ny riksdagsassistent för riksdagsledamot Mats Löfström. Lindvall är hemma från Saltvik och studerar för tillfället handelsrätt vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

Praxis styr hur lagtinget hanterar fullmakter

Susanne Eriksson och Conny Nyholm:
Det är praxis, det vill säga hur man brukar göra, som styr hur lagtinget beviljar eller inte beviljar fullmakter till regeringen.

Snöbristen sparar pengar för kommunerna

Dan Vik och Stefan Nordas:
Den snöfattiga vintern sparar pengar för kommunerna.

Många vill bli klubbdirektör

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Hittills har 13 personer sökt tjänsten som ny klubbdirektör för Ålands golfklubb efter Åsa Nordström. Ansökningstiden går ut vid midnatt i dag.

Barnet oskadat efter olycka

Barnet som satt i barnvagn i går då en bil körde på den i centrum av Mariehamn är oskadat, det uppger man från ÅHS akuten.

Färre tog flyget förra året

Flygplatschef Tanja Sabel
Antalet passagerare som åkte till och från Mariehamns flygplats minskade med 5,6 procent under förra året jämfört med 2018.