Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 17 januari, 2024 - 18:22Uppdaterad: onsdag, 17 januari, 2024 - 18:22

Ob vill sänka landskapsregeringens löner med 2000 euro

Obunden samling vill att landskapsregeringens löner sänks kraftigt. 

Förslaget skulle innebära att lönerna för en minister sänks från cirka 9000 euro till cirka 7000 euro, förklarar Christian Wikström som är motionens första undertecknare.  

Arvodeskommissionens huvudsyfte med den stora löneförhöjningen i slutet av fjolåret var att återställa den löneskillnad som fanns mellan lagtinget och landskapsregeringen före den senaste höjningen av lagtingslönerna. Det motiverades med att landskapsregeringen har en större arbetsbörda med helt andra krav på tillgänglighet. Obunden samling menar att skillnaden inte behöver vara så stor.  

– Att vara minister gör man inte för pengarnas skull, utan för att vara med och påverka samhället, säger Christian Wikström.  

Han ifrågasätter också huruvida Arvodeskommissionen kan beaktas som en helt oberoende instans eftersom kommissionens slutsats var identiskt med ett tidigare förslag av talmanskonferensen. Magnus Lundberg, som är kommissionens ordförande, säger att det inte alls är konstigt att förslaget gick i linje med tidigare förslag och utredningar eftersom deras åsikt var att återställa löneskillnaden.  

Det är inte bara landskapsregeringens löner som Obunden samling vill förändra, partiet har även lämnat in en motion om att slopa lagtingets ersättarsystem. Det skulle innebära att ministrarna som utnämns till lagtinget inte ersätts utan uppdragen sköts parallellt. Också detta föreslogs av talmanskonferensen ifjol men förslaget drogs tillbaka efter kraftig kritik.  

 

 

 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »