Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 15 mars, 2013 - 10:54Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:16

Nytt alternativ till hemvårdsstöd

Hemvårdsstödet kan förändras för att locka föräldrar, främst kvinnor, att börja jobba tidigare efter föräldraledigheten. Finlands näringsliv har tidigare krävt att tiden för hemvårdsstöd förkortas eftersom de anser att det drabbar samhällsekonomin när föräldrar är borta länge från arbetslivet. En arbetsgrupp inom social- och hälsovårdsministeriet har nu också föreslagit att det ska bli lättare att kombinera deltidsarbete och föräldraledighet. I stället för att ta ut hemvårdsstöd ska föräldrar lockas att jobba deltid samtidigt som de är föräldralediga med stöd av en flexibel vårdpenning som ersätter det partiella vårdbidraget. Socialminister Carina Aaltonen tror att förslaget skulle kunna göra att fler kvinnor kommer ut i arbetslivet snabbare, men hon tror inte att det skulle betyda någon direkt förändring för Ålands ekonomi. Landskapsregeringen ska nästa år se över reglerna för det åländska hemvårdsstödet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »